Psikoterapi nedir?
Kişinin psikolojik anlamda kendini daha iyiye taşımak üzere
psikoterapist tarafından tasarlanmış karşılıklı görüşme ve konuşma
esasına dayanan çalışmalardır
Psikoterapiye başvurma kararımı nasıl verebilirim?
Kişiler yaşamlarını anlamlandırmak, kendilerini iyi hissetmek ve zorluklarla başa çıkmak için terapiye yönelirler. Terapi, depresyon, panik atak, kaygı, ve öfke gibi semptomları hafifletmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, tekrarlayan negatif ilişki döngüleri, iş hayatında tıkanmalar, ve kişisel gelişim arayışları gibi durumlar da terapiye olan ihtiyacı artırabilir. Terapi, içsel uyum ve dışsal denge arayışlarını destekleyerek kişilere daha bütünleşik ve huzurlu bir yaşamın kapılarını açabilir.
Ön Görüşme sürecinin içeriği nedir?
Ön görüşme, terapistiniz ile sorununuzla ilgili detaylı bilgileri paylaşıp yol haritasının belirlendiği önemli bir görüşmedir. Ayrıca, merkezi ve terapisti tanıma fırsatı sunar.
Bireysel psikoterapi nedir?
Bireysel psikoterapi, kişilerin kendilerini, hayatlarını algılayışlarında sorun ve mutsuzlukları olduğu durumlarda başvurdukları konuşma esasına dayalı terapi yöntemidir. Bu terapi, aile, ilişki, iş, veya kişisel sorunları ele alır.
Çift terapisi için eşimi ikna edemediğimde tek başıma gitmek sorunlarımızın çözümünü sağlar mı?
Eşlerin birlikte çift terapisine gitmesi ilişkiye dair sorunların ele alınabilmesi için en temel kuraldır. Tek başına gitmek, çift terapisi sağlayamaz, ancak bireysel terapi ile kendi psikolojik çözümünü başlatmak mümkündür.
Boşanma danışmanlığı veya boşanma terapisi ne işe yarar?
Boşanma danışmanlığı, evliliği sürdüremeyen çiftlerin ve çocukların boşanma sürecinde desteklenmesini içerir. Ayrıca, çocukların yeni aile yaşantısına uyum sağlamaları ve anne-babanın ayrı yaşam süreçlerine hazırlanmalarını içerir.
İyileşme için kaç seans görüşme gereklidir?
Danışanın içinde bulunduğu durumun özelliklerine göre sürecin uzunluğu değişir. İlerleme hızı ve terapiye verilen yanıtlar, sürecin sonlandırılması için belirleyici olur.
Seans sıklıkları ne kadar olmalıdır?
Görüşmeler haftada bir kez planlanır, ancak ilerleyen dönemde iyileşme oranına göre seans aralığı açılabilir. Kişinin yaşamındaki zorlu veya olumsuz durumlar arttıkça, seans sayısı ve sıklığı değiştirilebilir.
Seanslar ne kadar sürer?
Seanslar 55 dakika sürmektedir.
Seanda paylaştıklarımın gizliliğine nasıl güvenebilirim?
Psikoterapi seansları sırasında paylaşılan içerikler ve kişisel bilgiler, gizlilik ve mesleki etik kuralları kapsamında korunur. Bu gizlilik, terapi sona erdikten sonra da devam eder.
Psikoterapi seanslarında kendimizle ve hayatımızla ilgili sır sayılacak bilgilerimizi söylemek zorunda mıyız?
Sır olarak saklamak istediğiniz bilgileri söylemeniz gerekmez. Ancak, terapiden yarar görmek için sorunlarınızı ve yaşantılarınızı doğru şekilde paylaşmanız terapiniz açısından daha faydalı olacaktır.
Psikoterapi yardımı alınması uygun olabilecek durumlar nelerdir?
Kişilik bozuklukları, depresyon, öfke kontrol sorunları, kaygı bozuklukları, stres, panik atak, ilişki problemleri, cinsel sorunlar, yeme davranışı bozuklukları, kayıp, yas, travma sonrası terapi, psikosomatik rahatsızlıklar, özgüven eksikliği, iş stresleri ve performans kaygısı gibi durumlar için psikoterapi uygun olabilir.
Psikolojik sebeplerle ilaç kullanırken psikoterapi yapılabiliyor mu?
Psikiyatrik ilaç kullanımı gerektiren durumlarda, psikoterapi ve ilaç tedavisi bir arada kullanılabilir. Bu durum, kişinin klinik durumuna ve ihtiyacına bağlı olarak psikiyatrist ve psikoterapist tarafından belirlenir.
Psikoterapiden fayda görülen durumlar nelerdir?
Psikoterapi, boşanma dönemlerinde, evlilik ve çift problemlerinde, kişilik bozukluklarında, anksiyete, depresyon, fobi, panik atak, öfke kontrol bozukluğu, ergenlik dönemi problemlerinde, kayıp ve yas dönemlerinde etkili olabilir.
Terapi çeşitlerinde danışan profili nasıl belirlenir?
Bireysel terapi, çift terapisi, aile terapisi, boşanma terapisi, ergen terapisi ve çocuk yaş grubu terapisi gibi terapi türleri, danışanın ihtiyacına ve terapistin uzmanlık alanına göre belirlenir.
Psikoterapi alması için yakınlarımız adına başvurmak uygun mudur?
Evet, yakınlarınızın psikoterapiye başvurmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak, önemli bir husus şudur: Psikoterapiye gelmesi gereken kişi, bu desteği talep etmeli ve istemelidir. Zorla veya baskıyla terapiye yönlendirilen bir kişi, genellikle terapiden fayda görmekte zorlanabilir.
Özellikle evlilik veya ilişki problemleri gibi durumlarda, her iki eşin de terapiye istekli olması, terapinin başarılı bir şekilde işlemesine katkı sağlar. İşbirliği ve samimiyet, terapinin etkili olmasında kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, yakınlarınıza psikoterapi önerirken, onların kendi isteklerine ve ihtiyaçlarına odaklanmalarını teşvik etmek önemlidir.