Yurt Dışında Türkçe Online Terapi: Ana Dilde Psikolojik Destek Almak
Yurt dışında eğitim veya çalışma amaçlı olarak uzun yıllardır yaşayan kişilerin, psikolojik sorunlar yaşadıkları dönemlerde Türkçe konuşan yetkin bir psikoterapistten online terapi alma ihtiyaçları olabilir. Yeni yurt dışına taşınmış ve göçmenlik psikolojisi ile kendini iyi hissetmeyen, geride bıraktığı ailesini, arkadaşlarını ve alıştığı koşulları özleyen kişiler de, adaptasyon sorunları yaşadıkları bu zorlu dönemlerde Türkçe psikoterapi desteği arayışına girmektedirler. Bu tür destekler, kişinin içinde bulunduğu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olabilmektedir.
Online psikoterapi, uzak ülkelerde yaşayan bireyler için, bu ülkelerde Türkçe konuşan bir terapist ile yüz yüze görüşme imkanı olmadığında psikolojik yardım alma gereksinimini karşılamak için ideal bir çözümdür. Uzak veya yabancı ülkelerde online psikoterapi yapılmasının bilinen yüz yüze seanslardan tek farkı, seansın görüntülü konuşma şeklinde ve online olarak gerçekleştirilmesidir.
Yabancı kültürlerde yaşayan vatandaşlar için büyük kültürel farklılıklar ve etnik köken ayrılıkları, psikoterapi süreçlerinin destek olabileceği sorunlar yaratabilmektedir. Türk dilinin önemi kadar, din ayrılıkları da danışanların terapiste kendilerini yeterince açık bir şekilde ifade etmelerini zorlaştırabilir. Yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşların kendi ülkesinden ve kendi ana dilinde, Türkçe konuşan bir terapistten alacakları psikoterapi desteği, online seanslar ile artık kolayca sağlanabilmektedir.
Kişiler uzun yıllardır yaşadıkları yabancı ülkenin dilini iyi derecede konuşabiliyor olsalar bile, psikoterapi seanslarında duygularını ve düşüncelerini bu dillerde derinlemesine ifade edebilmeleri ve çözüm aradıkları sıkıntıları terapiste iletmeleri, kendi ana dillerinde olduğu kadar kolay olmamaktadır. Geleneksel aile yapıları, kültürel alt kodlar ve psikolojik sorunların bireysel terapi, aile terapisi, evlilik ve çift terapisi bağlamında terapist ile paylaşılması ve çalışılması, kendi ana dilinde doğal olarak çok daha kolay gerçekleşmektedir.
Danışanın duygularını ve düşüncelerini online olarak ana dili olan Türkçe ile aktarmasının yanı sıra, terapistin de danışan ile aynı kültürden gelmesi ve bu kültürün getirdiği psikososyal yapılar, aile ve evlilik kurumuna ait problemler, yabancı kültürde yetişen çocukların ve gençlerin bireysel sorunları gibi konularda danışanın daha iyi bir yardım alması mümkün olacaktır.