image5aa

Stresör faktörlerle karşılaşan insan dahil tüm canlılar  , vücutlarından salgılanan Adrenalin adı verilen hormonunun etkisi ile oluşan vücuttaki ilk tepki olan Savaş Yada Kaç komutunu beyin vücuda yollar ve kişi kalp atışları hızlanarak, kan basıncı yükselerek,organik yanıtlarda verirken zihinde içine düştüğü durumdan kurtulmak için hızla karar vermeye çalışır stresin dozu daha da yükselirse kişi düşünemez hale gelir ve bloke olur.

Stres karşısında canlının durumu Stresle savaşacak gücü varsa savaşmayı yoksa kaçmayı seçer.    Kaçamıyorsa  mecburen savaşır, kazanır yada kaybeder..canlının stres faktörüne yenik düşmesi bedensel boyutda hastalık demek olabilir.. sınava girmiş bir öğrenci de stresle savaşmaktadır hafif dozda bir stres dikkati toplamak ve performansı kamçılamak açısından zararsız iken artmış stres öğrenciyi panik duygusuna sürükleyerek yeterince iyi düşünemez okuduğunu anlayamaz ve odaklanamaz hale getirerek  sınav da başarısız olmaya neden olacağından dolayı öğrencilerin sınav performansını baltalayıcı nitelik taşımaktadır..

Bu nedenle Stres,kişinin  yöntemini bilmesi gereken ciddi bir tehdit edici ajan gibidir..

image5aa1

Bilinen odur ki aşırı ve kişinin başa çıkamadığı bir stres psikosomatik diye adlandırılan psikolojik kökenli  organik semptomların vücutda ortaya çıkmasıyla meydana gelen hastalık tablolarına da neden olabilmektedir. Bu hastalıkların halk arasında da enfazla bilinen başlıcaları cilt de ait hastalıklar, hipertansiyon,  gastirit ,mide ülseri gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olurken kişide mevcut otoimmun denen hastalık guruplarını da (otoimmun tiroid hastalıkları ,otoimmun romatizmal hastalıklar gibi ) agreve ederek şiddetlenmesini uyardığı  bilinmektedir..

 

STRESLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN  NE YAPMALI ?

  • Hayatı sevin ve size verdiklerini sevgiyle kucaklayın vermedikleri için ise kabul verin..
  • Kendi hayatınızda ve çevreniz de olan her şeyi kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçin .
  • Yarınlar için endişe ve ümitsizlik yerine bekle gör tavrını benimseyin  ‘ gün doğmadan neler doğar  sözünü unutmayın ‘
  • Yalnızlıktan uzaklaşın kendinize yaşama dair her şeyi neşeyle paylaşıp sıkıntıların içinden  elele dayanışma ile geçebileceğiniz bir hayat arkadaşı bulun..
  • Sevildiğinizi hissedip içtenlikle sevebileceğiniz samimi duygularla bağlandığınız iyi anlaştığınız bir eşle ve karşılıklı güven duyduğunuz bir ilişkinin hayatınızı güzelleştirip streslerin sizi fazla etkilemesine izin vermeyeceğini bilin..
  • Aslında kimsenin gelecek için bir garantiye sahip olmadığını hatırlayın ve içinizi rahat tutmayın öğrenin.
  • Anı ve bu günü yaşamayı ,şuanda ve şimdi de olanın tadını çıkarmayı ilke edinin ..
  • Gülümseyebildiğiniz ve olaylara hoşgörü ile yaklaşabildiğiniz her anın bu gününüze ve sağlığınıza inanılmaz mutluluk ve güzellik katdığını unutmayın..
  • Pozitif duygular ve olumlu yaşam bakışının vücut da bol miktarda endorfin salgılanmasını sağladığını ve bunun da hastalıkları önleyen stresi uzaklaştıran rolünü hatırlayın..
  • Gevşeme tekniklerini öğrenin relaxasyon ve düzenli yapılan egzersizin endorfin düzeyini artırarak stresi azalttığını bilin..
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme, dinlendirici ve yeterli bir  uykunun  sağlığınızın altın anahtarlarından olduğunu unutmayın..
  • Mutlu bir cinsel yaşamın stresi azalttığını, relaxasyon sağladığını ve iyi bir endorfin kaynağı olduğunu  unutmayın ..
  • Stresi yenmek için alkol yada sigaranın yardım etdiğine inandığınız halde şimdi bağımlılıklardan kurtulmak için verdiğiniz mücadelenin yeni bir stres sebebi olduğunu fark edin..
  • Kendinize moralinizi yüksek tutmanızı sağlayacak arkadaşlar ve hobiler edeinerek zamanınızı kendiniz için faydalışekilde kullanın ..
  • Her konuda elinizden gelenin en iyisini yapın daha fazlası için ve yolunda gitmeyen konular için  kaygı duymayın , kendinizi incitmeyin ,amükemmel olmak zorunda değilsiniz ..