Sınav Kaygısı Nedir, Nasıl Aşılır ?
Sınava hazırlanmış öğrencinin sınav öncesi kullandığı bilgiyi sınav sırasında etkin şekilde kullanmasına mani olacak derece de başarısının düşmesi ne sebep olacak yoğun kaygı halidir.yoğumn endişe duyulması zihinsel performansı olumsuz etkiler.sınav sonucunda başarısız olacağına dair olumsuz inanç ,negatif düşünce ve kişinin kendine verdiği olumsuz telkin ,yoğun kaygılanım duyguları ve bunun yaratdığı olumsuz fizyolojik bulgular söz konusudur.şiddetli kaygı duyguları nın yaratdığı fizyolojik uyarılar ve bedensel bulgular ve olumsuz sinyaller ,bedenin dengesini kaybederek normal işleyişinin dışında olağan dışı alarm halinde olduğuna dairdir.
Kişi düşünemeyecek ,okuduğunu anlayamayacak durumdadır ,zamanı iyi kullanamaz ,sakinleşemwdiğinden fiziksel bulgularını kontrol edemez normalde çok rahatlıkla başaracağı bir sınavı ya kaybeder yada çok çalışıp emek sarfetdiği hazırlıkları bir anda yok olur ve haketdiğinin çok altında bir başarıyla sınav salonunu terk eder ki bu hiç istenmeyen çok hüzün verici bir deneyim olmuştur. Daha da üzücüsü kişinin ,gencin geleceğini ,mesleki seçimini ,akademik kariyerini belirleyici bir niteliğe sahip bir sınav ise de geleceğe dair yeşermiş tüm umutlarının bir anda alaşağı olup ,çöpe gitdiğini kabullenmek ne yazık ki çok zordur .Ancak sınav salonun da yaşanan bu ise olanda olmuştur..
SINAV KAYGISI YAŞAYAN KİŞİDEKİ ANKSİYETE UYANDIRAN
OLUMSUZ DUYGU VE DÜŞÜNCELER NELERDİR
- Bu sınavda başarılı olamayacağım
- Kesin sınav sonucunda her şey berbat olacak
- Sınava giren herkes benden daha zeki
- Bildiğim her şeyi sınava girdiğim anda unutacağım gibi geliyor
- Bu sınavı kazanamazsam hayatım mahvolur
- Başarısız olursam ailemin ve arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım
- Kendimi çok yetersiz buluyorum
- Kafam bomboş gibi sanki hiçbir şey bilmiyorum
- Başkalarının durumu benden çok daha iyi ,ben beceremiyorum
SINAV KAYGISINA EŞLİK EDEN FİZİKSEL DUYUMSAMALAR
- Kalbim yerinden fırlayacak gibi çarpıyor
- Kusacak gibi oluyorum , midem bulanıyor
- Kendimi çık berbat hissediyorum
- Nefes almıyorum ,başım dönüyor , ben yapamayacağım
- Elim ayağım birbirine dolaşıyor ,soğuk soğuk terliyorum.
- Gözüm kararıyor ,khiç bir şey hatırlamıyorum
- Bazı öğrencilerde sınav kaygısı diğerlerinden daha da yoğun düzeydedir ve sınav gününden çok önce bu belirtiler baş göstermeye başlar.uykusuzluk ,sinirlilik ,gerginlik ,heyecanlılık ,karın ağrısı ,solunum sıkıntısı , karamsarlık ,bitkinlik ,kabuslar görme hatda sınavdan bir gece evvel uyuyamama görülebilir.
- Sınav salonunda beklerken , ellerde terleme ,çarpıntı hissi ,baş ağrısı ,karın ağrısı ,tüm bildiklerini unutma korkusu ,cevap kağıdını kaydırma ,doğru bildiğini yanlış şıkka işağretleme gibi ,kendine güvenin azalmasına dair sayısız belirti yaşayamaya başlar..
- Sınav başladığı andan sonra ise ; okuduklarına dikkatini toplayamama ,okuduklarını anlayamama ,soruları kavramada güçlük ,bildiğini yanlış yapmaya dair yoğun korku duyma , kötü not alma beklentisinin yüksek olması , düşünemez olma hali ,düşüncelerin dağınıklığı ,okuduğuna odaklanamama ,sürenin yeterli olmayacağı düşüncesi ,zor sorularla karşılaşınca çok daha yoğun endişeye hatda paniğe kapılma ve fizyolojik belirtiler gösterme durumu ..
- Öğrencilerden lınan geri bildirimler sınavın ilk yarısında bu endişelerin yoğun yaşandığı sınavın ikinci yarısında ise giderek azaldığı şeklindedir..
- Sınav başarısının düşmesinde fiziksel bulguların ket vurmasından ziyade olumsuz başarısızlığa dair beklentilerin daha yoğun etkilediği bilinmektedir.
- Sınav kaygısının başarısızlık getirmesinin esas nedeni dikkati toplayamamaktır.dikkat sınavdan bölünerek başka sınav dışı konulara yönelmektedir.
- Dikkat genel olarak , anı en iyi şekilde yaşamak ve tamamen sınav sorularına konsantre olmaya odaklanmak yerine zihinsel enerji sınav sonucuna ilişkin olumsuz olasılıklara kitlenmekten kendini alamamaktadır.
- Diğer kişilerin kendinden daha yüksek performans göstereceği ve kendi yetersiz başarısının sonuçlarını yorumlamak kişinin performansını tamamen aşağı çeker.
SINAV KAYGISINI GİDERMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
- Kendinin farkında olma,
- Kaygı nedenlerinin farkında olma,
- Kendine güven,
- Çevrenin olumsuz etkisinde kalmama,
- Hedefini belirleme,
- Hedefe odaklanma,
- Sahip olduğu olumsuz düşünceleri olumluya çevirme,
- Nefes egzersizleri ile rahatlama,
- Kişisel sorumluluk geliştirme,
- Başarılı olabileceğine inanma,
- Hedefe ulaşmak için uygulanması gereken stratejiler.