Kendimize ve başkalarına zarar vermeye başlamış bir öfke kontrol edilemez olmuş demektir.. öfke kontrolü konusunda uzmanlardan yardım almak gerekebilir ..
KIZGINLIK VE ÖFKEYİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ ?
Stresinizi azaltmak için Kendinize özel zaman ayırın
Gün içinde özellikle stresin yoğun olduğu günler de kendinizi rahatlatmak için zaman ayırın. Yoğun çalışan bir anne iseniz hiç değilse gece yatmadan evvel kendinize biraz zaman ayırın,belki bir fincan bitki çayı alıp sevdiğiniz bir müzik dinlemek yada sevdiğiniz bir romanı okumak yada bir film izlemek iyi gelebilir….
Öfke uyandıran konulardan uzak durmayı öğrenin
Mesela çocukların dağınıklığı sizi kızdırıyorsa ,görmezden gelin onların varlığının ve sevgisinin dağınıklığından çok daha değerli olduğunu düşünün .
sakin tutabilmektir
Bazı faliyetler için en uygun zamanları seçin
Çocuklarınızla eşiniz yada sevdiğiniz insanlarla paylaşımlarınızı kendinizi iyi hissetdiğiniz zamanlara saklayın. yorgun yada stresli olmanızdan öfkeyle bozduğunuza üzüldüğünüz ilşkilerinizi düzeltip sevinebilirsiniz..
Sorunlarınıza yeni çözümler ve farklı yaklaşımlar bulmayı deneyin ..
Mesela ev işleri size stres veriyorsa yardımcı tutarak rahatlayabilirsiniz..
Eğer her gün iş hattınızda ki trafik, sizi öfkelendiriyorsa belki yolunuzu değiştirebilirsiniz..
Gevşeme egzersizileri yapın
sakince rahat edeceğiniz bir huzurlu ortama oturun ..burası evinizin en sevdiğiniz köşesi olabilir yada iş yerinizde bir öğlen tatilinde çalıştığınız odanız , siz nerede rahat ediyorsanız …işe derin derin nefes alarak başlayın , sakinleştirici hoş şeyleri zihninizde canlandırın .Bu sakinleşmenize yarar… derin derin nefesler alın ..her nefes alışta kendinize gevşe ve rahatla diye telkin ediniz.. Hayalinizde sizi en fazla rahat ve mutlu kılacak tamamen size özel bir mekan hayal edin gözünüzde canlandırmaya çalışın.
olaylara bakışınızı değiştirin olumlu düşünmeye çalışın
Öfkeli yapılar düşüncelerini yüksek sesle agresyon içersinde yansıtır.. Kızgın olduğumuzda herşeyi olumsuz algılarız. Bunu farkedin ve yerine olumlu yaklaşın… herşeyin bir çözümü olduğunu ve hiçbir şeyin dünyanın sonu olmadığını unutmayın..
Sorun değil çözüm odaklı yaklaşın problemlerinize..
bu stresi ve anksiyeteyi azaltır böylece daha az öfkelenirsiniz..olaylara bakarken kızgınlığı bırakıp mantığınızla yaklaşın . Öfkenizin kontrolden çıkmaya başladığı an, sakin olmaya kendinizi davet edin..
Bazen öfkemizin nedeni gerçek ve zorlu yaşam sorunları olabilir. Öfke ve kızgınlık duyguları bu durumlar için doğal ve sağlıklıdır.. zor yaşantılar karşısında sakin olmak soğuk kanlılıkla değerlendirip çözmek için ne gerekir ona bakmak gerekir… çözümsüz ise yapılacak şey sorunu kabullenmek ve gerçeklerle yüzleşmektir.
Çaresizlik ,ümitsizlik ve öfke krizlerine kapılmadan yapabileceğinizi yapın ve bırakın , işin olacağına varacağı gerçeği ve elinizde olmayan faktörleri kontrol edemeyeceğinizden boşa savaşarak kendinizi cezalandırmak sağlıksız bir kişiliğe işağret eder.
İletişim Becerilerinizi Artırın
kişilik yapısı sorunlu kişiler öfke krizleri yaşanabilir ve ani çıkışlar, çabuk kızma, öfke patlamaları,kendini ve ötekileri sert yargılama yine kendini yada ötekini cezalandırıcı davranışlar,hep yada hiç tarzı keskin tavırlar içinde olmak sıkca rastlanır… kişi sakinleşmeyi başarıp tavırlarını gözden geçirebilirse eğer yargılarının yersiz olduğunu fark edebilir…öfkenizi tetikleyenin ne olduğunu ve ardındaki duyguyu ve getirdiği düşünceyi anlamaya odaklanın..sakinlik ve dinginlik olayları ve konuşmaları dinlemek ,doğru şekilde anlamak ve anlamlandırmak önemlidir..ani çıkan otomatik sizi zorda bırakabilir..biraz ortamınızı değiştirip düşündüğünüzde ilk andaki kadar öfkenizin kalmadığını fark edebilirsiniz ..
Mizah Anlayışı Ve Hoş Görü Geliştirmek
Kişinin espiri anlayışı nın yüksek olması hem duygusal zekasının yüksekliğini gösterir.. hem de olaylara ve sorunlara daha relax bir şekilde yaklaşımasını sağlar .bu bakış açısı olaylara daha olumlu ,ve yapılandırıcı bakmayı ve akılcı çözümler bulmayı sağlayacaktır.bir yandan da zorlantılı gerçeklerle daha yumuşak bir yüzleşme ve olanlarla mecburi ama tatlı bir kucaklaşma getirecektir… kişilerin hayatı fazla ciddiye almaya değmez diye düşünmesi olaylara hoş görüyle yaklaşmasını sağlar..öfkenin baldan tatlı olduğu gerçeğinden yola çıkarak , öfkeye kapıldığınızda bir kere durun , yeniden düşünün ve derin derin nefesler alın , temiz havaya çıkın , biraz yürüyün tüm bunların öfkenizin azalmasına neden olduğunu göreceksiniz… bunu yapmak herşeyden önce daha dengeli bir bakış açısı sağlar size .
Mizah anlayışı sırasında yaşanan hoşluk duygusu ve gevşemenin öfkenin gergin ve tahammülsüz kontrolsüzlüğü ile birarada bulunması mümkün değildir şüphesiz ki… sizi üzen ,kızdıran ,öfke krizlerine sokan ,kendinizi aşağılanmış ve haksızlığa uğramış hissettiren olayların pek çoğunun aslında çok önemsiz olduğunu ve sizin algınızdan dolayı önemli geldiğini anlayabilirsiniz..
İşler Yoluda Gitmiyorsa Bir Uzmana Danışın
Öfke bedeninizde bir uyarılma halinden yoğun bir saldırganlık durumuna kadar değişen yoğunluklarda yaşanabilir. Öfkenin en tehlikeli sonucu olan şiddet içerikli davranışlar, öfkenin yoğunluğu direk ilgilidir. Yüksek düzeyde öfke yaşayan kişiler, öfkelerini kontrol altına alamıyorsa, mutlaka bir uzmana danışmaları yararlı olacaktır..yapılan çalışmalar danışman aracılığıyla bu kişilerin öfkesi üzerine çalışıldığında ,yaklaşık 10 haftaya yakın bir süre üzerinde çalışılan öfke kontrol problemlerinde iyileşme elde edildiği ve öfke şiddetinin azaldığı biliniyor…
elbetde insanların doğasında olan kızgınlığı yok etmek söz konusu değildir,birincil ve doğuştan var olan bir duygudur öfkelenebilmek.. ancak biliyoruz ki yaşam zorluklar , engellerle, acılarla ve kayıplarla ve de sevdiklerinizden öteki insanlardan hiç beklemediğiniz incitici davranışlarla dolu olabilir. Bunu değiştiremeyebilirsiniz.
Fakat tüm bu olumsuz faktörlerin sizi etkileme dozunu azaltabilir , incinirliğinizi en aza indirgeyebilirsiniz.. Kızgınlık ve öfke tepkilerinizi olabildiğince kontrol altına alarak ,öfkenizin sizi uzun vadede mutsuz ve çevrenize karşı zor durumda bırakan ,ilişkilerinizi baltalayan istenmedik halini önleyebilirsiniz. Kendiniz için bunu başarmak ilişkilerinizi düzenleyebilir ve daha mutlu bir birey olmanızı sağlayabilir..