image121

Çocukların 5 yaşına ulaştığında idrar kaçırma davranışına denir.Çocukların gündüz çişini haber vermesi 3 yaşına kadar gecikebilir .Çoğunlukla  gündüz idrar kontrolü iki yaş cıvarında  gerçekleşir. Gece idrar kontrolü ise dört yaşına kadar oluşması beklenir. Beş yaşında  kontrol yoksa, sorundan söz edilebilir..Bilinen davranış bozuklukları içinde çok sık görülenlerdendir ve gece  konumeydana gelmektedir..erkek çocuklarda daha sık görülürken ergenliğe doğru azalmaktadır.

ENÜREZİS NEDENLERİ

Ailesel nedenler ana babasında enüresis olan çocuklarda diğer çocukların 2-3 katı fazla görülür.idrar boşaltmayla ilgili kas  yapısında gelişimle ilgili problemi varsa veya merkezi sinir sistemi gelişimi ile ilgli gecikme uykuda gelen idrarı tutulmasını önler ,hormonal problemler ve yine sonradan ortaya çıkan enürezis de kardeş kıskançlığı etken olabilir..Aile içinde kavga ,huzursuzluk, şiddet varsa da çocuklar enuretik  olabilmektedir.. Enüretik çocukların  genelde uykusu çok derindir.

image123

 

İdrarının olduğu uyarısı çocuğu uyandırmaya kafi gelmemektedir.. yaşına uygun sorumluluk verilmemiş  ve güven duygusu gelişmemiş çocuklar altını ıslatmaya devam ederek bebek kalmayı ve ailenin aşırı koruyucu tutumunun devamını bilinç dışı istemektedirler..öncelikle organik sebeplerin elenmesi için hekim muayenesi ihmal edilmemelidir .sonrasında psikolojik nedenleri araştırmak için uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz.

Ailelerin alabileceği önleyici tedbirler ise çocukları yatmadan önce tuvalete götürmek , beş yaş sonrası bu tip bir soruna rağmen çocuğa bez bağlamak ve yardım almamak sorunu daha geri dönüşsüz ve yerleşik hale getireceğinden çok sakıncalıdır.

Diğer tedbirler ;

1. çocuğun  sıvı alımını enaz 2 saat önce azaltmak,çocuğu aileye bağımlı hale getirmeyip kendine güvenli ve sorumluluk alabilir şekilde yetiştirmek,

2.Kardeş kıskançlığı varsa çocuğa sevgi ve şevkat göstermede daha cömert davranmak sevildiğini ve değer verildiğini hissettirmek yararlı olacaktır.

image125

3. Çocuklarınıza, yatmadan önce tuvalete gitme alışkanlığı kazandırınız.

4. Uzmanınızın tavsiyeleri doğrultusunda, mümkün olduğunca bu çocukların akşamdan sonra sulu  gıdalar almasına sınırlama getiriniz.

5. Çocuğunuzu, kendinize bağımlı yetiştirmeyiniz. Ona sorumluluk ve güven duygusu vererek, kendini gerçekleştirmesine yardımcı olunuz.

6. Ailenizde, kardeş kıskançlığı sorunu yaşanıyorsa, bir uzmandan yardım almanız yararlı olabilir.

7.  Beş yaşından sonra çocuğunuz, altını ıslatsa bile kesinlikle bez bağlamayınız. Çünkü çocuk, beze güvenerek rahatça uykusunu uyuyacak ve altını ıslatmayı alışkanlık haline getirecektir.

8. Altını ılatan çocuğun yatağı mutlaka her zaman temiz olmalı, her defasında değiştirilmeli,   yatağı  korumak için altına muşamba vs. konulmamalıdır.

9. Anne ve babalar, çocuklarının yanında münakaşa yapmamalı, aile kavgalarında çocuklarına  hakem rolü yüklememeli. Eşler arasındaki sorunlar, çocukların olmadığı ortamda bire bir görüşülüp halledilmelidir

10.  Çocuğun uykusu derin ise,  uyuduktan 2 saat sonra tuvalete kaldırılmalı eğer bu da yeterli olmazsa; 3 saat sonra tekrar kaldırılmalıdır. Gece uyandırılan çocuğun, kendine geldikten sonra tuvalete götürülmesine özen gösterilmelidir.

11.  Çocuğunuzun altını ıslatmadığı günleri  takvim tutma yöntemi ile tesbit edilebilir, ödüllendirme yaparak kuru kalmaya özendirilebilirsiniz.

image127

 

12. En önemlisi de çocuk, altını ıslattığında akranlarıyla kıyaslanmamalı ve utandırılmamalıdır. Bu iki yöntemin menfi uygulanması, çocuğun sağlıklı gelişimi için en kötü zehirdir. Bu olumsuz yöntemlere maruz kalan çocuklar, toplumdan kopmakta ve içine kapanık olmaktadırlar.

image129