Psikolojik danışmanın görevi bireylerin yaşam içerisinde karşılaştığı problemlerin çözümlerine yardımcı olmaktır Ancak bireysel danışmanın kişilerin sorunlarını onların yerine çözmesi değildir bahsedilen ..
Örnek vermek gerekir ise ;bir danışmanlık öneğin de birey
Kronik yada kötü huylu bir hastalığa sahip ve bunu tolere edemediğinden dolayı bireysel danışmanlık almak da ise , hastalık sürecinde kişinin durumunu kabullenmesinden tutun da tedavilerine uyum sağlaması ,kalan zamanını kndini en mutlu edecek şekilde planlayarak sevdikleriyle güzel paylaşımlarını çoğaltması ve kendini daha iyi ve dingin hissetmesi için gerekli yardım ve destek dir burada söz konusu edilen.
Öte yandan yine yaşamın içinden sorunlar dan olan boşanma gibi bir durum ise başvuru nedeni danışanın bu sürece yönelik psikolojik destek ve şayet danışanın talebi ve ihtiyacı bu yönde ise kişilik yapısı ile ilgili sorunları var ise buna odaklanılabilir ve doğal olarak ilişkiler sürerkende bittiğindede ilişki danışmanlığı ve terapiler devreye girmektedir..görüldüğü üzere alınan yardımlar ve destekler durumsal olarak ve süreçlerle orantılı olarak ve danışanların ihtiyaç ve talepleri ile şekillenmek de ve gidişatı belirleyen doneler belirlenmektedir..
Aynı şekilde kişinin işden ayrılması yada yakın sevdiği birinin ölümü gibi acı kaybı olan yas döneminde olan veya terke uğradığı yalnızlık ,çaresizlık duygularıyla boğuşan ,başa çıkamadığından dolayı kendi iç dengesini kaybetmeye başladığını hisseden bireylerin de psikolojik danışmandan ve psikoterapistlerden yardım isteyebilecekleri konulardandır..
Kişinin sorunlarına karşı dayanıklılık kazanması yada kendisi ve hayatı hakkında karar vermede zorlandığında kendi hayatı için en doğru kararları eskiden alabilirken şu anda bunu neden yapamadığının yine danışmanla birlikte ele alınması ele alınması ve danışanın kendi doğrularına ulaşmasının sağlanması önemlidir…tüm kararlar bizzat sorumluluklarını üstlenebilecek yetişkin bişreyler olarak danışanın kendisine aittir.şayet bunu yapacak durumda diyorsa danışan bu yeterliğe kavuşması için desteklenmesi ve sağlığına kavuşması meslek profesyonellerininbirincil hedefi ve görevi olacaktır şüphesiz.. Danışan geçici olarak ve sağlığına , dengesine kavuşana dek ihtiyacı olduğu bu dönemde psikolojik danışman yada psikoterapist bir yardımcı –yedek ego rolü üstlenir.
Psikolojik danışmanlık psikolojik sorunların derinleşmesini önleyici bir psikolojik destek vermektedir. Psikolojik danışman eğitim alanında da bireylerin yönelimlerini ve yeteneklerini gözden geçirerek bireyin doğru kararlar almasına yardım eder.
Kişinin kendi yaşamını ve sorunlarını berraklaştırarak gözden geçirmesin de yardımcı olur ..
Psikolojik danışman eğitim alanında da bireylerin yönelimlerini ve yeteneklerini gözden geçirerek bireyin kendisi için en doğru kararları alabilecek duruma gelmesini sağlar.